Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

To μοντέλο του Σάντος για την εθνική ποδοσφαίρου

Τη «χειμαρρώδη» ομιλία του ομοσπονδιακού προπονητή
στην ΕΠΟ αποκαλύπτει η «Κ»

Του Θαμου Mπλουνα

Τον περασμένο Νοέμβριο ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα τον περασμένο Ιούλιο, διαδεχόμενος τον Οτο Ρεχάγκελ, παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ το πόρισμά του για τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών ομάδων και παράλληλα το σχέδιο για την ανασυγκρότησή τους.

Πρόκειται για το «μοντέλο Σάντος», κάποια στοιχεία του οποίου έχουν σε γενικές γραμμές γνωστοποιηθεί από επίσημους διαύλους. Ωστόσο, η ομιλία του «εθνικού προπονητή» προς τους διοικούντες την ομοσπονδία, ο τρόπος που κατέγραψε τα προβλήματα και τις αδυναμίες που συνάντησε στους τέσσερις πρώτους μήνες παραμονής του και το σύνολο των προτάσεων που κατέθεσε, έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας σήμερα από την «Κ».

Η ομιλία Σάντος κινήθηκε σε τέσσερις άξονες: α) στις εγκαταστάσεις, β) στην παραγωγή ποδοσφαιριστών, γ) στην οργάνωση της ομάδας, δ) στις διοργανώσεις.

Αφού αναφέρθηκε στις επιτυχίες που είχε η Εθνική Ανδρών με τις συνεχείς παρουσίες στις τελικές φάσεις EURO και Μουντιάλ, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του EURO 2004 και την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα: «Οσον αφορά την προοπτική, αυτό που συνάντησα θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω «σημείο μηδέν». Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που ακολουθούσε αυτή η εθνική ομάδα και μπορεί να ακολουθήσει ένας νέος προπονητής».

Στη συνέχεια, ο Σάντος έθιξε το θέμα των εγκαταστάσεων λέγοντας: «Πραγματικά σοκαρίστηκα όταν είδα τις συνθήκες δουλειάς που επικρατούν εδώ. Ιδεατό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα σπίτι για όλες τις εθνικές ομάδες. Ενα προπονητικό κέντρο της ΕΠΟ που θα μπορούν να προπονούνται οι ποδοσφαιριστές και θα υπάρχει χώρος για να μένουν. Τα γήπεδα είναι πολύ άσχημα και έχουμε περιπτώσεις που η Εθνική έχει αναγκαστεί να φύγει και να πάει να προπονηθεί στο γήπεδο του Πανιωνίου ή αλλού. Αυτό πραγματικά με σοκάρει γιατί εμείς είμαστε η εθνική ομάδα και σε εμάς θα πρέπει να έρχονται να προπονούνται και όχι να πηγαίνουμε εμείς σε άλλους. Επίσης, δεν υπάρχει γυμναστήριο το οποίο να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει σάλα φυσιοθεραπευτική. Και το πιο βασικό, δεν υπάρχει ένα αποδυτήριο για τον προπονητή και τους συνεργάτες του. Αυτά τα πράγματα τα συναντούμε ακόμη και στην πιο μικρομεσαία ομάδα κι όμως δεν υπάρχουν στην εθνική ομάδα. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα τίποτα, αλλά σας εγγυώμαι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βελτιωθεί 20% αν έχουμε αυτές τις τουλάχιστον μίνιμουμ προϋποθέσεις».

Για τον τρόπο παραγωγής και συλλογής ποδοσφαιριστών ο Φ. Σάντος είπε: «Ξεκινάμε αρκετά αργά, γύρω στα 17, όταν στις περισσότερες προηγμένες χώρες της Ευρώπης ξεκινάνε από τα 12 ή από τα 13. Εμείς μαθαίνουμε από τον «α» ότι ο «β» έχει έναν καλό ποδοσφαιριστή 17 ετών και πάμε να τον δούμε. Μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται η κλήση των ποδοσφαιριστών. Μου φαίνεται ότι είναι λίγο στην τύχη. Πρέπει να φτιάξουμε μεταβατικές ομάδες όπως η Εθνική κάτω των 23. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26-27 ποδοσφαιριστές που είναι 21-22 ετών και δεν μπορούν να παίξουν στην Ελπίδων, δεν είναι έτοιμοι για την Ανδρών, δεν αγωνίζονται στις ομάδες τους και χάνονται. Πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Αν ετοιμάσουμε την Εθνική Κ23 θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στο επόμενο τουρνουά του Trophy Challenge.

Οσον αφορά τη συλλογή ποδοσφαιριστών, στην ομάδα κάτω των 14 ετών θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τέσσερις ποδοσφαιριστές για κάθε θέση όπως γίνεται στην Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Από τους 44 που θα συγκεντρωθούν θα μείνουν, καθώς μεγαλώνουν, 25 χωρίς να σημαίνει ότι θα πρόκειται για κλειστό γκρουπ στο οποίο δεν θα μπορούν να προστεθούν ή να βγουν κάποιοι. Σε αυτούς τους 25 θα δουλέψουμε με μια συγκεκριμένη κουλτούρα, με τη φιλοσοφία, με την ταυτότητα που θέλουμε να περάσουμε εμείς και που θα έχει να κάνει με όλες τις βαθμίδες των εθνικών ομάδων.

Διότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που θα πρέπει να ξέρει ο καθένας που έρχεται στην εθνική ομάδα τι πρέπει να κάνει, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του, ποια είναι τα δικαιώματα και για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο να χάσουμε κάποιους ποδοσφαιριστές. Θα γίνονται τουρνουά μεταξύ των ποδοσφαιρικών ενώσεων, στη συνέχεια μεταξύ περιφερειών και τέλος μεταξύ ζωνών. Δηλαδή βορράς, νότος, κέντρο, νησιά.

Ετσι εμείς που είμαστε στην Εθνική θα βλέπουμε όχι μόνο την πρόοδο των ποδοσφαιριστών που έχουμε επιλέξει αλλά και την αντίστοιχη πρόοδο των ποδοσφαιριστών που έμειναν απέξω και που μπορεί κάποιους από αυτούς τελικά να τους πάρουμε. Κι έτσι διερευνούμε τις επιλογές μας όσο περισσότερο γίνεται. Ολες οι ομάδες πρέπει να δουλεύουν μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο τον οποίο έχουμε καθορίσει εξ αρχής έτσι ώστε να υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο θα ακολουθηθεί. Ετσι γίνεται παντού, σε κάθε χώρα. Πιο σημαντικό για μια χώρα είναι η Εθνική και όχι οι σύλλογοι που υπάρχουν».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *