Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πρωταθλητής χειμώνα=Τίτλος


 Χαμόγελα έφερε στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού η ισοπαλία του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό καθώς οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται κοντά στον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, ο οποίος είθισται να δίνει την κούπα. Οι δύο «αιώνιοι» έχουν να ισοβαθμήσουν στην πρώτη θέση στο τέλος του α΄ γύρου από τη σεζόν 1997/97 και φέτος το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Μετά το τέλος του πρώτου μισού του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός έχει 36 βαθμούς με τέρματα 36-12. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έχει 30 βαθμούς με 30-15 γκολ, ωστόσο χρωστάει δύο ματς με Λεβαδειακό και Δόξα Δράμας. Αν οι «πράσινοι» τα κερδίσουν θα φτάσουν τους 36 πόντους, όσους δηλαδή και οι «ερυθρόλευκοι». Τα κριτήρια που που θα ληφθούν υπόψη είναι α) Οι βαθμοί στους μεταξύ τους αγώνες και β) Η διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες.

Οι δύο «αιώνιοι» έχουν έρθει ισόπαλοι στο «Γ. Καραϊσκάκης», οπότε ούτε από αυτό προκύπτει πρωτιά. Η συνολική διαφορά τερμάτων δεν παίζει ρόλο στο πρωτάθλημα της Superleague. Έτσι σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας και εφόσον δεν προκύψει κατάταξη μετά την εφαρμογή των κριτηρίων, οι ομάδες αναγράφονται με αλφαβητική σειρά. Σε αυτή την περίπτωση ο Ολυμπιακός τυπικά θα είναι πρώτος στην κατάταξη και ο Παναθηναϊκός δεύτερος. Αν πάλι στον β΄γύρο οι δύο ομάδες αναδειχθούν και πάλι ισόπαλες και στο τέλος ισοβαθμίσουν, θα ακολουθήσει μπαράζ για να βγει ο πρωταθλητής.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός υπερτερεί με το +24 έναντι το +15 του Παναθηναϊκού, ο οποίος όμως έχει δύο λιγότερα ματς. Αν το «τριφύλλι» κερδίσει με 9 γκολ διαφορά στα δύο αυτά ματς, οι «αιώνιοι» θα ισοβαθμίσουν και σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος όμως δεν αποτελεί κριτήριο.

Ωστόσο, όταν ο Παναθηναϊκός θα δώσει αυτά τα ματς (18/1 με Δόξα Δράμας και 25/1 με Λεβαδειακό), ο Ολυμπιακός θα έχει παίξει τρία ματς του β΄ γύρου στο διάστημα αυτό. Κάτι που σημαίνει ότι για να βγει ο πρωταθλητής χειμώνας (σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός κάνει το δύο στα δύο) θα πρέπει να αφαιρεθούν τα αποτελέσματα του β΄ γύρου.


Πρωταθλητής χειμώνα=Πρωταθλητής

Την τελευταία δεκαετία είθισται ο πρωταθλητής χειμώνα να κατακτά και τον τίτλο στο τέλος. Οκτώ φορές τα τελευταία δέκα χρόνια η ομάδα που έκοψε πρώτη το νήμα στο τέλος του α΄ γύρου πανηγύρισε το πρωτάθλημα. Οι μοναδικές σεζόν που «έσπασε» αυτή η παράδοση ήταν το 2002/03 με τον Παναθηναϊκό να βγαίνει πρωταθλητής χειμώνα και τον Ολυμπιακό να παίρνει στο τέλος τον τίτλο, ενώ το 2003/04 συνέβη το αντίθετο.

Αναλυτικά

2001-02: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός - Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2002-03: Πρωταθλητής χειμώνα Παναθηναϊκός - Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2003-04: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός - Πρωταθλητής Παναθηναϊκός
2004-05: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός - Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2005-06: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός - Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2006-07: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός - Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2007-08: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός - Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2008-09: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός - Πρωταθλητής Ολυμπιακός
2009-10: Πρωταθλητής χειμώνα Παναθηναϊκός - Πρωταθλητής Παναθηναϊκός
2010-11: Πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός - Πρωταθλητής Ολυμπιακός


Τρεις φορές «αιώνιες» ισοβαθμίες

Η ισοβαθμία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο τέλος του α΄ γύρου δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Συνολικά στη μεγάλη κατηγορία έχει συμβεί τρεις φορές. Η τελευταία όπως αναφέραμε και παραπάνω ήταν τη σεζόν 1996/97 με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται πρωταθλητής χειμώνα και στο τέλος πρωταθλητής.

Η αμέσως προηγούμενη ήταν τη σεζόν 1968/69. Και πάλι οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν τον άτυπο τίτλο του χειμώνα, αλλά στο τέλος χαμογέλασαν οι «πράσινοι». Η πρώτη ισοβαθμία των «αιωνίων» ήταν τη σεζόν 1962/63, όταν ο Ολυμπιακός και πάλι αναδείχθηκε πρωταθλητής χειμώνα, όμως ο τίτλος κατέληξε στην ΑΕΚ.

Πηγή : gazzetta.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *