Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η «ακτινογραφία» του νέου Ολυμπιακού


Το πρώτο μέρος των δυνατών φιλικών τεστ του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπου οι «ερυθρόλευκοι», παρά την απουσία του Λο, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι εκτός των άλλων θα παρουσιάσουν ομοιογένεια και αυτοματισμούς στο παιχνίδι τους λόγω του ότι το ρόστερ έμεινε σχεδόν ίδιο και πλέον αναμένουμε τα επόμενα δείγματα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ο sport-fm.gr τσεκάρει ξεχωριστά την απόδοση των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα, σε μία προσπάθεια να ελέγξει σε τι κατάσταση βρίσκονται μετά την εκπληκτική περυσινή σεζόν και ενόψει της δύσκολης που ξεκινά σε λίγες μέρες. Έχοντας δείγμα από περίπου τρία σαραντάλεπτα –ας όψεται ο Ντόρσεϊ με το σπασμένο ταμπλό-, πάμε να δούμε τα κατορθώματα των δώδεκα παικτών της ομάδας.

Κάιλ Χάινς 

Πέρυσι πολλοί είχαν την απορία πως γίνεται ένας άνθρωπος 1μ.98εκ. να παίξει με επιτυχία τη θέση του σέντερ σε υψηλό επίπεδο.

Οι απαντήσεις δόθηκαν και μάλιστα με εμφατικό τρόπο και ο Αμερικανός σέντερ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στην ομάδα.

Στα φιλικά της Ιταλίας, παρουσιάστηκε σταθερός στο σκοράρισμα (9,3π. μ.ό), μαχητικός και αποτελεσματικός στα ριμπάουντ, έτοιμος να βοηθήσει στην άμυνα, με κοψίματα κόντρα σε ψηλότερους αντιπάλους και θέληση να δώσει σκριν στους συμπαίκτες του.

Παράλληλα, στο παιχνίδι με τη Σιένα, θυμήθηκε την συγκινητική του εμφάνιση στον 4ο προημιτελικό της Ευρωλίγκας με την ίδια ομάδα πέρυσι, «καθαρίζοντας» με δύο σερί καλάθια όταν το σκορ πήγε στο 67-67.

Η λογική λέει πως θα πάρει περισσότερες ανάσες με την παρουσία του Μαυροειδή στο rotation και έτσι θα είναι ακόμα καλύτερος και ασφαλής από πλευράς φάουλ.

Πέρο Άντιτς 

Μετά τον Σπανούλη, είναι ο με διαφορά πιο έμπειρος παίκτης των «ερυθρόλευκων» και αυτό φαίνεται με την διαχείριση που κάνει μέσα στο παιχνίδι. Με 9,3π. μ.ό. στην Ιταλία και σταθερή παρουσία σε όλα τα φιλικά, έχει μάθε καλύτερα τον ρόλο του και δείχνει έτοιμος να βοηθήσει περισσότερο.

Η συνεισφορά του δεν μένει μόνο στο σκοράρισμα, αφού αμύνεται θετικά στις περιστροφές, μαζεύει ριμπάουντ και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί παιχνίδι για κοντύτερους συμπαίκτες, στο πλαίσιο της καλής κυκλοφορίας της μπάλας που έχει εισάγει στο «σετ» παιχνίδι ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Σκοπιανός, είναι ο,τι καλύτερο για να πλαισιωθεί ο βασικός πάουερ φόργουορντ μίας ομάδας και το δείχνει ξανά από την αρχή της σεζόν.

Βασίλης Σπανούλης 

Το να τον χαρακτηρίσουμε αδιαφιλονίκητο ηγέτη αυτής της ομάδας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Το γεγονός ότι…κατσούφιασε (με την καλή έννοια) όταν στο τελευταίο φιλικό με την Σιένα ο προπονητής του έδωσε ανάσες, δείχνει πολλά για το πάθος, τη θέληση και την…τρέλα του να παίζει και να βελτιώνεται μέσα από τα παιχνίδια.

Στα δύο φιλικά με ΤΣΣΚΑ και Σάσσαρι, είχε 18 πόντους μέσο όρο, πήρε πολλές φάσεις πάνω του, έβγαλε πολλές ασίστ, ενώ φαίνεται πόσο καλό του έκανε η έξτρα ξεκούραση που υπήρχε φέτος λόγω του αποκλεισμού της Εθνικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το σώμα του αρχηγού είναι σε εξαιρετική κατάσταση, λειτουργεί σαν δεύτερος προπονητής μέσα στο παρκέ και εμπνέει τους συμπαίκτες του.

Το γεγονός ότι φέτος δεν θα είναι μόνος και έρημος όπως στην αρχή της σεζόν πέρυσι, τον έχει απελευθερώσει, κάτι που μπορεί να φανεί ευεργετικό για την διαχείριση του εαυτού του μέσα στη σεζόν.

Στράτος Περπέρογλου 

Κάνει όλα αυτά για τα οποία αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Σκοράρει σταθερά κοντά στους δέκα πόντους ανά ματς με καλές επιλογές από μακρινή απόσταση, ποστάρει λόγω του ύψους του κοντύτερους αντιπάλους, βοηθάει στα ριμπάουντ και την άμυνα και τρέχει καλύτερο στο ανοικτό γήπεδο.

Είναι μία προσθήκη με πολλαπλά οφέλη, καθώς έχει την εμπειρία και την ικανότητα να δώσει πολλά περισσότερα από τον Κέσελ, που είχε το ταλέντο, αλλά δεν το έδειξε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το θετικότερο, είναι ότι δείχνει να έχει προσαρμοστεί ομαλά στο νέο του περιβάλλον, αφού η μετάβαση από τον έναν μεγάλο στον άλλο πάντα κρύβει δυσκολίες.

Με την παρουσία του, η ποιότητα και το «βάθος» του πάγκου αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό, αρκεί ο Στράτος να συνεχίσει έτσι και ακόμα καλύτερα.

Τζόι Ντόρσεϊ 

Σαν να μη πέρασε μία μέρα.

Αυτό ακριβώς που έδειξε πέρυσι είδαμε από τον Αμερικανό σέντερ και στα φιλικά.

Θεαματικά τελειώματα φάσεων με κάρφωμα στην επίθεση, αλλά, κυρίως, άμυνα που τσακίζει κόκαλα, ριμπάουντ σε άμυνα και επίθεση, αλλά και…ασίστ σε κοντύτερο συμπαίκτη, κάτι που δείχνει το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται στην ατομική βελτίωση των παικτών σε όλους τους τομείς, αλλά και στην ομαλότερη λειτουργία της επίθεσης.

 Ο Ντόρσεί έχει δυνατότητα να βελτιωθεί και στο παιχνίδι με πλάτη, αρκεί να το θέλει.

Έτσι, θα προσθέσει ακόμα μία επιθετική δυνατότητα στην φαρέτρα του προπονητή του, όμως και αυτός παίρνει αρκετά καλό βαθμό στον έλεγχο των πρώτων φιλικών.

Κώστας Σλούκας 

Αν και φαίνεται ότι έχει δουλέψει το καλοκαίρι, ήταν από τους λίγους που δεν μπόρεσαν να βγάλουν στο παρκέ το κάτι διαφορετικό.

Παρότι στο τελευταίο φιλικό με την Σιένα ο Σπανούλης έμεινε εκτός και έλειπε λόγω τραυματισμού ο Λο, δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία.

Πρέπει να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του και να πάρει επιθετικές πρωτοβουλίες, γιατί είναι δεδομένο ότι μέσα στη σεζόν η αποτελεσματικότητα και το ταλέντο του θα χρειαστούν.

Δημήτρης Μαυροειδής 

Δείχνει να έχει καταλάβει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο του επιθετικά και αμυντικά, δεν τα πήγε άσχημα, αλλά μπορεί περισσότερα.

Όποτε έπρεπε έτρεξε σωστά στον αιφνιδιασμό, έβγαλε καλές άμυνες και κάλυψε σωστά τους χώρους, πήρε ριμπάουντ, αλλά βάσει δυνατοτήτων μπορεί και καλύτερα.

Το σίγουρο είναι ότι σε σχέση με τους Γλυνιαδάκη και Παπαδόπουλο, ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν ψηλό έτοιμο να προσφέρει στο υψηλό επίπεδο 10-15 καλά λεπτά μπάσκετ, κάτι που θα τον βοηθήσει αφάνταστα στην πορεία της σεζόν.

Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους 

Ο ,με διαφορά, πιο βελτιωμένος παίκτης του Ολυμπιακού στα τρία πρώτα φιλικά.

Ο Λιθουανός ήταν η ευχάριστη έκπληξη, φαίνεται πιο απελευθερωμένος και σίγουρος για τις κινήσεις του, πολλά συστήματα έχουν προσαρμοστεί πάνω του κατόπιν επιλογής του Γιώργου Μπαρτζώκα που δείχνει να τον πιστεύει περισσότερο απ’ ότι ο προκάτοχός του.

Και αν το σώμα του δεν τον βοηθάει για να αποτελέσει ποιοτική λύση στην άμυνα, οι σχεδόν 13 πόντοι που πέτυχε μέσο όρο στα τρία ματς, με τρίποντες «βόμβες», αλλά και διεισδύσεις (!), τον βάζουν στη κορυφή της λίστας με τις καλές επιθετικές λύσεις των πρωταθλητών Ευρώπης!

Γιώργος Πρίντεζης 

Μετά από ένα καλοκαίρι διαπραγματεύσεων για το νέο του συμβόλαιο με την ομάδα της καρδιάς του, ο «Πρι» δείχνει ώριμος και έτοιμος να «χτυπήσει» την κατάλληλη ώρα.

Φάνηκε ότι ανέβαζε ρυθμό όποτε ήθελε στα φιλικά και είχε μεστή παρουσία, που υπόσχεται όμως ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Το σουτ του παραμένει πολύ καλό για ψηλό, στην άμυνα δίνει τις μάχες του, ενώ κόντρα στην Σάσσαρι μοίρασε 5 έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του. «Αέρινος» και πιο σίγουρος από ποτέ για τον εαυτό του, θα αποτελέσει και φέτος τον ακρογωνιαίο λίθο μαζί με τον Σπανούλη.

Μοναδικό του εμπόδιο, ο πήχης που τοποθετήθηκε ψηλά πέρυσι, μετά την εκπληκτική σεζόν που έκανε.

Κώστας Παπανικολάου 

Ισχύει γενικά ότι και με τον Πρίντεζη.

Δεν φόρτσαρε ιδιαίτερα, παρότι έκανε τη γνωστή κατάθεση ενέργειας στο παρκέ, αλλά φάνηκε να μην έχει βρει ακόμα 100% τα πατήματά του.

Έχει όμως πλέον έναν «βαρύ» χρόνο εμπειρίας στην πλάτη και η λογική λέει πως θα είναι ο γνωστός Παπανικολάου όταν πρέπει.

Φαίνεται πως έχει αναλωθεί πολύ στο να βοηθήσει τους νέους του συμπαίκτες να μπουν στη φιλοσοφία της ομάδας, ενώ και αυτός συμμετέχει περισσότερο απ’ ότι πέρυσι στην δημιουργία του παιχνιδιού.

Βαγγέλης Μάντζαρης 

Χωρίς να έχει την παραμικρή συμμετοχή στο σκοράρισμα, κάνει καλά αυτά που του ζητούσε πέρυσι ο Ίβκοβιτς.
Παίζει καλή άμυνα στα αντίπαλα γκαρντ, οργανώνει σωστά, αλλά θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να είναι πιο προσεκτικός –όπως και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του- όταν η ομάδα «τρέχει» στον αιφνιδιασμό.

Οι απαιτήσεις πλέον είναι μεγαλύτερες και από αυτόν, καθώς έδειξε στη παρθενική του σεζόν ότι μπορεί να ανέβει και άλλο ατομικά.

Στο ματς με τη Σιένα πάντως, ήταν απολαυστικός στον τομέα της δημιουργίας, αφού μοίρασε πέντε καλές και κρίσιμες ασίστ.

Δημήτρης Κατσίβελης 

Σαφές δείγμα από τον νεαρό γκαρντ πήραμε μόνο στο ματς με την Σάσσαρι, όπου ήταν αρκετά καλός.

Επιθετικά αποτελεσματικός όποτε χρειάστηκε και οξυδερκείς και στην οργάνωση του παιχνιδιού.

Είναι καλός και στην άμυνα, αλλά για να μπορέσει να πάρει περισσότερο χρόνο στα κρίσιμα ματς, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί στην επίθεση.

Τα κατορθώματά του στις προπονήσεις, δείχνει ότι το ‘χει, οπότε δεν αποκλείεται να αποτελέσει μία ακόμα καλή λύση για τον προπονητή του.


Πηγή : sport-fm.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *