Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ανίκητη η βλακεία

Από: news.kathimerini.gr

Tου Ν. Α. Κωνσταντοπουλου

Το ντόπινγκ είναι ανίκητο. Γιατί και η βλακεία είναι ανίκητη. Η βλακεία των αθλητών αλλά και των προπονητών, εκτός κι αν είναι έμποροι οι ίδιοι, οπότε έχουν οικονομικό όφελος. Πολλαπλή είναι η βλακεία στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις των πρωταθλητών του στίβου. Γιατί την ουσία που βρέθηκε στα ούρα τους, τη στανοζολόλ, την έκανε... διάσημη ο Καναδός σπρίντερ, Μπεν Τζόνσον το 1988.

Η στανοζολόλ ανιχνεύεται, πλέον, εύκολα σε σχέση με το παρελθόν. Μπορείς να ξεφύγεις, φυσικά, αλλά δύσκολα.

Τα έχουμε γράψει πολλές φορές. Δεν κομίζουμε γλαύκας ες Αθήνας. Το ντόπινγκ δεν μπορεί να νικηθεί ολοκληρωτικά. Οι νίκες του αντιντόπινγκ είναι πρόσκαιρες.

Την ώρα που οι «κυνηγοί» του ντόπινγκ βρίσκουν τρόπους για ν’ ανιχνεύουν κάποιες ουσίες, σε άλλα εργαστήρια επιστήμονες πειραματίζονται σε καινούργιες μεθόδους και νέες ουσίες για να «φουσκώσουν» τους αθλητές. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Συμφωνούμε, φυσικά, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, που προ ημερών ευχήθηκε να έχουμε «καθαρούς» αθλητές και να μην υπάρξει κάποιο δυσάρεστο κρούσμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Αυτό θα είναι το καλύτερο επίτευγμα», είπε.

Σε τούτο το σημείο έχει φθάσει ο παγκόσμιος πρωταθλητισμός. Να θεωρούμε μεγαλύτερο επίτευγμα, αυτό που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Δυστυχώς.

Αλλά κάπου θα διαφωνήσουμε με τον υφυπουργό. Ευχήθηκε να έχουμε επιτυχίες. Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα έχουμε.

Ο κ. Ιωαννίδης δεν ήλθε ουρανοκατέβατος στον αθλητισμό. Υπήρξε διεθνής αθλητής και διαπρεπής προπονητής. Εχει διατελέσει ξανά υφυπουργός Αθλητισμού. Συνεπώς, οφείλει να γνωρίζει πώς γίνεται εδώ και χρόνια ο πρωταθλητισμός. Δυστυχώς, στα περισσότερα αθλήματα επιτυχία χωρίς χρήση απαγορευμένων ουσιών, είναι κάτι ανέφικτο. Ο,τι κι αν λένε ειδικοί και μη. Είναι θλιβερό, αλλά πρέπει να το αποδεχθούμε όλοι.

Θα θέσουμε άλλο ένα ζήτημα. Της καθυστερημένης ενημέρωσης του ΣΕΓΑΣ για το δεύτερο κρούσμα. Αν η ομοσπονδία είχε ενημερωθεί εγκαίρως (δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται για τη καθυστέρηση) δεν θα έστελνε τον αθλητή στο πρωτάθλημα Ευρώπης. Σκεφθείτε τι θα γινόταν, αν ήταν από αυτούς που διακρίθηκαν στο Ελσίνκι.

Πρέπει, επίσης, το ΕΣΚΑΝ και το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ να ελέγξουν τις διαρροές πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Διότι με αυτές αιωρούνται φήμες, όπως έγινε με την υπόθεση του Τηλέμαχου Ρούτα. Πολλοί σκέφθηκαν ότι το θετικό δείγμα μπορεί ν’ αφορούσε τον άλλον αθλητή που έμεινε στην Αθήνα -επειδή δεν θα έτρεχε τελικά η ομάδα 4Χ400- τον Πέτρο Κυριακίδη...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *