Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Οι παντός τύπου… Βιεϊρίνια

Οι ποδοσφαιριστές που «διαφήμισαν» το ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια αποχώρησε για τη Βόλφσμπουργκ. Άλλος ένας παίκτης από την Πόρτο που ήρθε στην Ελλάδα και έγινε… όνομα. Οι μεγάλοι τελευταία τείνουν προς Πορτογαλία μεριά…
Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός είχε μεγάλη εξέλιξη στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Ο Φερνάντο Σάντος κάτι ήξερε όταν τον έφερνε στον «Δικέφαλο του Βορρά» από την Πόρτο, τα φυντάνια της οποίας λάμπουν στη χώρα μας…

Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σεζόν 2001-2002 για την ΑΕΚ από την Πόρτο. Πέρασε και από τον Παναθηναϊκό τους πρώτους αγώνες της χρονιάς 2002-2003, αλλά λόγω κακών αποτελεσμάτων έφυγε. Επέστρεψε, ωστόσο, στην Ελλάδα και την ΑΕΚ το 2004-2005. Πρόσφερε και συνεχίζει να το κάνει στην Εθνική ομάδα. Αυτός ήταν που έφερε παίκτες που διαφήμισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΑΕΚ


Η ΑΕΚ στη δεύτερή του θητεία δεν βρισκόταν και στα καλύτερά της. Παρόλα αυτά ο Σάντος κατόρθωσε να την οδηγήσει σε πορεία πρωταθλητισμού, όταν όλοι την είχαν ξεγραμμένη. Επέλεξε άσημους παίκτες που όμως έκαναν τη δουλειά που εκείνος ζητούσε. Δύο από αυτούς ήταν από την Πόρτο. Ο Πάουλο Ασουνσάο και ο Μπρούνο Άλβες στα 24 και 23 τους αντίστοιχα ήρθαν ως δανεικοί από την Πόρτο.

Από το πουθενά αποδείχθηκαν μεγάλα αστέρια και η Ένωση πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις ενώ πρώτος στόχος της ήταν να ορθοποδήσει οικονομικά. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κρατήσει τους δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι επέστρεψαν μετά τον δανεισμό τους στην Πόρτο και αργότερα έκαναν σημαντική καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, κάτι που έχει τα φόντα να γίνει και με τον Βιεϊρίνια.

Μπρούνο Άλβες

Ο Μπρούνο Άλβες έγινε βασικός στο κέντρο της άμυνας της Πόρτο από το 2006-2007 και μετά. Το καλοκαίρι του 2010 έγινε η αιτία η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης να ξοδέψει περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της, ενώ και εκεί έγινε αναντικατάστατο στέλεχος. Είναι μέλος και της εθνικής Πορτογαλίας.

Πάουλο Ασουνσάο

Ο Ασουνσάο έπαιξε αμέσως στην Πόρτο και μάλιστα βασικός και το καλοκαίρι του 2008 μεταγράφηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, φέτος στα 30 του έχει χάσει εν μέρει τη θέση του.

Πήρε παράδειγμα

Βλέποντας αυτές τις δύο επιτυχημένες μεταγραφές, η ΑΕΚ προχώρησε και σε άλλες δύο πανομοιότυπες με… μεσολαβητή τον Σάντος. Πήρε τον Ζούλιο Σέζαρ το καλοκαίρι του 2005 από τη Ζιλ Βιθέντε, ο οποίος είχε τρία πολύ ουσιαστικά χρόνια στον Δικέφαλο. Πήρε τον Γκουστάβο Μαντούκα το καλοκαίρι του 2006 δανεικό από τη Μπενφίκα, στην οποία βρισκόταν τότε ο ομοσπονδιακός τεχνικός -στα πλαίσια της μετακίνησης του Κώστα Κατσουράνη στην Πορτογαλία- και τον αγόρασε έναν χρόνο αργότερα. Πλέον, ο Βραζιλιάνος εντυπωσιάζει στον ΑΠΟΕΛ. Το καλοκαίρι του 2007 η Ένωση πήρε τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα, Μαρσέλο Μορέτο και τον Μανού από τους «αετούς», χωρίς να δει σημαντικά αποτελέσματα.

ΠΑΟΚ


Στον ΠΑΟΚ, ο Σάντος ακολούθησε την ίδια πολιτική. Εκτός από τον Βιεϊρίνια, έφερε στη Θεσσαλονίκη από την Πόρτο και τον Λίνο, αν και ο Βραζιλιάνος ήταν ήδη 32 ετών. Ωστόσο, έχει βοηθήσει σημαντικά τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην αριστερή πλευρά, στην οποία αγωνίζεται. Και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο ήταν στα πλαίσια της ίδια λογικής, αλλά ήρθε σε προχωρημένη ηλικία από την Σπόρτινγκ Μπράγκα και ήταν ήδη φτασμένο όνομα.

Παναθηναϊκός

Μάλιστα ανάλογη πολιτική ακολουθεί πια ο Παναθηναϊκός. Είχε προπονητή τον Ζοσέ Πεσέιρο το 2007-2008, ο οποίος είχε φέρει τον Έλντερ Πόστιγκα δανεικό από την Πόρτο τον Ιανουάριο του 2008, αλλά έφυγε μαζί με τον Πορτογάλο τεχνικό χωρίς να προσφέρει πολλά πράγματα το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Επίσης ο Πεσέιρο είχε εισηγηθεί την απόκτηση του Νταμ Εντόι το καλοκαίρι στα 22 του από την Ακαντέμικα. Ο Εντόι δεν στέριωσε στους «πράσινους», αλλά έχει τη γνωστή εντυπωσιακή εξέλιξη στην Κοπεγχάγη.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που βρίσκεται από το 2010-2011 στους «πράσινους» έχει περάσει από την Πόρτο το 2006-2007 και φέτος έφερε τον Ζέκα, ο οποίος προέρχεται από τη Βιτόρια Σετούμπαλ.

Πηγή : sday.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *